Recept: Varkenskroon met wintergroenten en augurkenmousseline


Recept: Varkenskroon met wintergroenten en augurkenmousseline

Als de winter aanbreekt, is het altijd interessant om andere groenterecepten dan die voor soepen te ontdekken. Inderdaad, de winter is een seizoen dat veel groenten biedt die gecombineerd kunnen worden met veel vlees en in verschillende recepten. Wortelen, uien, rapen, artisjokken, pastinaken, kool… Wintergroenten zijn perfect te combineren met gestoofde of gebakken gerechten, om de lange koude winteravonden te begeleiden. De varkenskroon, die steeds populairder wordt en erkend wordt als een kwaliteitssnede, is een ideaal vlees dat perfect past bij alle ingrediënten en producten. Je hoeft geen sterrenkok te zijn om een varkenskroon met wintergroenten te willen bereiden. Dit gerecht gaat immers perfect samen met groenten die alleen in de winter te vinden zijn. Varkensvlees is veel nobeler dan het lijkt. In feite, als je het juiste stuk varkensvlees kiest, realiseer je je dat dit vlees niets te benijden heeft aan rundvlees of kip, integendeelvarkenskroon-met-groenten Daarom hebben we ervoor gekozen om uw smaakpapillen een echte traktatie te geven met ons recept voor Pork Crown met Wintergroenten en Pickle Mousseline.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Varkenskroon (met zijn vetlaag)
  • 4 kleine tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 stuk boter
  • 2 lepels olijfolie
  • 12 Spruitjes
  • 2 pastinaken
  • 4 wortelen (met bladeren)
  • 2 rode uien
  • 4 rapen
  • 8 Aardperen
  • 8 kleine aardappelen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 snuifje peper
  • 1 snuifje grof zout
  • 4 eieren
  • 2 water eierdopjes
  • 2 eierdopjes witte wijn
  • 150g koude boter
  • 3 eetlepels augurken
  • Peper
  • Zout

Voorbereiding

Haal het kroontje van het varkensvlees uit de koelkast totdat het stuk vlees op kamertemperatuur is. Dit is essentieel om het vlees goed te kunnen koken.

Het klaarmaken van de varkenskroon

Breek het rozemarijntakje in twee stukken die een paar centimeter uit elkaar liggen. Pel de knoflook en snijd het teentje in kleine stukjes. Leg het vlees vervolgens op het aanrecht en snijd met een scherp mes inkepingen in de vetkant van het vlees. Maak vervolgens diepe, smalle dwarsdoorsneden. Leg in elk gaatje een stukje rozemarijn of knoflookspringer. Dit zal het vlees smakelijker maken. Breng beide kanten van uw varkensvlees op smaak met zout en peper. Bespaar niet op zout en peper, een groot stuk vlees als dit heeft veel kruiden nodig. Verhit een koekenpan op een zacht vuurtje en voeg een druppeltje olijfolie en een klontje boter toe. Plaats de varkenskroon op zijn vette kant in de pan. Laat het vlees dan een paar minuten bruin worden. Zet de kroon aan de andere kant en doe hetzelfde.

Bereiding van wintergroenten

Neem een grote schotel om alle gesneden wintergroenten in te doen. Zorg ervoor dat de stukken groente dezelfde grootte hebben. Snijd de groenten in stukken van dezelfde grootte. Maak elke spruit schoon en verwijder het buitenste blad van de spruit. Snij de meeste wortelkoppen af, maar laat een paar centimeter blad achter op elke wortel. Spoel de wortelen af zonder ze te schillen. Snijd dan de wortelen in de lengte in lange kwartieren. Maak de pastinaken schoon en snijd ze op dezelfde manier als bij de wortelen. Spoel de aardperen af en schil ze ook. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de gewassen rapen. Schil de rode uien en snijd ze in ongeveer 8 kwarten. Voeg de rozemarijntakjes toe aan het gerecht, met de geplette knoflook. Giet vervolgens een druppeltje olijfolie en witte wijnazijn over de groenten. Kruid de groenten met peper en grof zout.

Koken van vlees + groenten

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng dan je groenten en strooi ze in een schotel. Plaats het vlees in het midden van de oven. Leg uw groenteschotel net onder de varkenskroon, zodat het kookvocht niet over de groenten druppelt. Kook 60 minuten. De kooktijd kan enkele minuten variëren, afhankelijk van de grootte van uw tuin en uw oven. Neem tot slot het vlees uit de oven en draai het op een schaal en bedek het met aluminiumfolie. Laat staan en houd uw gekookte groenten warm.

Voorbereiding van de augurkenmousseline

Scheid het wit van het eigeel en doe het eigeel in een steelpan. Voeg de witte wijn en het water toe. Meng krachtig met een garde. Warmte over lage warmte tijdens het roeren. Hoe schuimiger de saus wordt, hoe meer je de warmte een beetje kunt verhogen. Roer de saus tot het zich bindt, maar maak geen omelet. Haal de pan van het vuur en voeg de knop van de getempereerde boter toe. Giet de augurken in de saus en klop ze op. Breng de saus op smaak met zout en pepervarkenskroon

Serveer uw varkenskroon met wintergroenten en augurkenmousseline

Snij de varkenskroon in gelijke delen. Serveer een stuk vlees met een portie wintergroenten en een paar lepels mousselinesaus. Eet smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *