De essentiële uitrusting van een koelcel

chambre froide

Een koelruimte is een ruimte voor de opslag van levensmiddelen, geneesmiddelen, vaccins of andere producten die bij lage temperatuur moeten worden bewaard. De elementen in de koelruimte zijn meer of minder gevoelig voor warmte, afhankelijk van het gebruik. De koelruimte kan ook houten meubelen behandelen. Conservering in een koelcel is een techniek die kan worden gebruikt om boeken of kunstvoorwerpen te conserveren, met name om houtetende insecten te onderdrukken. Het ontwerp van een koelruimte moet voldoen aan de norm ISO NF P75-401 – DTU 45.1. Wat zijn hiervoor de essentiële uitrustingen van een koelruimte volgens de ISO-norm?

Wat is een koelcel?

chambre froide Een koelruimte is het best bekend voor de opslag en bewaring van voedsel en bederfelijke producten. Zij moeten voldoen aan strikte gezondheids- en hygiënenormen. Om een perfecte hygiëne te handhaven, moeten de oppervlakken van de koelruimte glad en afwasbaar zijn. De koelruimte wordt ook gebruikt voor de opslag van geneesmiddelen, vaccins en producten die een geringe houdbaarheid vereisen. Voor het ontwerp van koelruimten wordt meestal gebruik gemaakt van isothermische sandwichpanelen. Zij zijn over het algemeen geperforeerd en kunnen onderhevig zijn aan roest. De platen kunnen ook aan elkaar worden gelijmd. De koelruimte zorgt voor de bewaring van de grondstoffen die nodig zijn voor de bereiding van de maaltijden, of van de eindproducten of halffabrikaten die moeten worden bewaard. Koelkamer categorieën De koelruimte wordt ingedeeld in 2 categorieën: een positieve koelruimte wanneer de temperatuur positief is maar dicht bij nul ligt. Een negatieve koelcel wanneer de temperatuur lager is dan 0°C. Koelkamers kunnen compact, demonteerbaar, gebouwd of modulair zijn.

  • Een compacte koelruimte is een ruimte met een ingebouwde koeleenheid. De verdamper is bevestigd aan de binnenzijde van de kamer. De compressor en de condensor zijn aan de andere kant bevestigd. De afmetingen zijn kleiner dan die van een modulaire koelruimte en hij kan niet worden gedemonteerd. De temperatuur kan naar behoefte negatief of positief zijn. De prijzen variëren naar gelang van het merk en het gebruikte materiaal.
  • Gebouwd is een koelruimte die men in de oudste slagerijen aantreft.
  • Een modulaire kamer heeft een koeleenheid die zich niet in een monoblok bevindt. Hij is dus groter dan een compacte koelruimte. De condensor en de compressor zijn niet in de ruimte ingebouwd.

Hoe werkt een koelruimte?foction chambre frroide

Een koelruimte is in de eerste plaats een ruimte die is uitgerust met een koelsysteem of een koelaggregaat. De koelcel vervult de rol van bewaring, voor diverse producten die een lage temperatuur vereisen, zoals droge, verse en diepgevroren producten De koelruimte kan dan worden gebruikt als testruimte voor productveroudering. Deze koude heeft een positieve temperatuur, d.w.z. 0 graad C of een negatieve temperatuur onder 0 graad C. De koelruimte stopt de groei van bacteriën en vertraagt de ongewenste chemische reacties van de producten. Tenslotte werkt hij volgens hetzelfde principe als een huishoudkoelkast, hij heeft alleen veel meer vermogen nodig en de werking is technischer. De essentiële uitrusting van een koelcel Deze conserveringsapparatuur is uitgerust met een koeleenheid die bestaat uit een condensator, een dehydrator, een verdamper, een expansieklep en een compressor. Elk van deze 5 elementen speelt een belangrijke rol in de koelcyclus (diffusie van de koelvloeistof) die zorgt voor de circulatie van koude lucht in het toestel.

  • De compressor is een apparaat dat gas aanzuigt bij lage temperatuur en lage druk. Vervolgens stuurt de verdamper het bij hoge temperatuur en druk terug naar de condensor.
  • De condensor verandert het gas in vloeistof. Dit verschijnsel doet zich voor als gevolg van de kou. De condensor geeft vervolgens zijn energie door aan het medium (water of lucht)
  • De dehydrator is een element dat vocht opvangt en onzuiverheden uit de koude kasten filtert.
  • Het expansieventiel is de uitrusting die wordt gebruikt om de druk en temperatuur van het koelmiddel dat in de verdamper komt, te verlagen. Het is een thermostatisch expansieventiel.
  • De verdamper is een warmtewisselaar die vloeistof omzet in damp. Er moet een ventilatiemethode worden gebruikt om de lucht gelijkmatig over de koelcel te verdelen. De verdamper is verbonden met de afvoerpijp om het gecondenseerde water af te voeren. Voor koelcels moet echter een warmelijn worden gebruikt om bevriezing te voorkomen. Dit element absorbeert ook energie uit het water of de lucht in de omgeving.

Om de koelcel goed te laten functioneren, moet hij geïsoleerd zijn. Gewoonlijk bestaat het isolatiemateriaal uit geprefabriceerde panelen, die zijn samengesteld uit twee panelen (laminaat, metaal, aluminium), waartussen polyurethaanschuim is aangebracht. Het meest aanbevolen isolatiemateriaal is een materiaal dat geen HCFK’s of CFK’s bevat.

Voedselrekken voor koelcels

 Rayonnage-alimentaire-pour-chambre-froide Dit type rekken is speciaal ontworpen voor de opslag van voedsel. Het ontwerp heeft geen oneffenheden of hobbels. Het gladde oppervlak houdt geen organische stoffen vast. Het is een ideale plank voor restaurants, kantines en levensmiddelenwinkels. Voor een negatieve koelruimte, kies de NF voedsel rekken. Voor de negatieve koelcel, welke plank te kiezen? Je hebt een rek nodig met koudebestendige plastic planken. Voor de negatieve koelruimte moet een NF-voedselrek worden gekozen. Wat zijn de voordelen van roestvrijstalen voedselrekken? Roestvrij staal is een glad oppervlak. Het is dus een hygiënisch oppervlak dat gemakkelijk te reinigen is. Vergeleken met het volledig uit kunststof vervaardigde rekframe is de roestvrijstalen metalen structuur ook zeer solide.

Koeleenheid voor koelopslag

Bij bestelling bij de fabrikant kunnen professionals kiezen tussen deze twee types om hun koelruimte uit te rusten. Dit zijn aparte eenheden en monoblokken. Deze apparatuur kan garanderen dat er lucht in de koelcel wordt geblazen. Het bijzondere van de scheidingsinstallatie is dat zij uit twee delen bestaat, waarvan het ene deel buiten de ruimte is geïnstalleerd en het andere deel in de koelruimte is geïnstalleerd. Dit model spaart het geluidscomfort van mensen die in de buurt van de koelruimte werken en voorkomt de warmte die de apparatuur tijdens de werking afgeeft. Het voordeel van de integrale unit is dat deze gemakkelijk te installeren is en dat voor de inbedrijfstelling geen tussenkomst van de koeltechnicus nodig is. Het wordt op de muur van de koelruimte geplaatst. Als de koelruimte is uitgerust met het juiste model, zal zij optimaal functioneren. Met strikte inachtneming van de koudeketen biedt hij de beste opslagomstandigheden voor uw producten. Grootschalige koelcels zijn gewoonlijk kamers die zijn uitgerust met airconditioners van het split-type, die een grotere koelcapaciteit hebben. Voor kleinere koelruimtes of plaatsen waar plaatsgebrek heerst, nemen we onze toevlucht tot monolithische eenheden. Daarom kunnen professionals bij het bestellen van een koelruimte op maat kiezen voor koelapparatuur met CO2 als koelmiddel. Hierdoor is de koelruimte in goede staat en zal het product optimaal kunnen worden bewaard, terwijl het milieu wordt ontzien.

Hoe richt je een koelruimte in?

Een professional die op zoek is naar een proces voor de opslag van produkten in een koelruimte, zal kunnen kiezen voor een systeem dat ofwel modulair en demonteerbaar is, ofwel geprefabriceerd en niet demonteerbaar is. In het eerste geval is het voordeel dat de vakman de beschikking heeft over apparatuur die naar believen kan worden gemonteerd en gedemonteerd, met een bijzonder snelle ingebruikneming van de ruimte Het “bouwpakket” bestaat meestal uit modulaire isolatiepanelen, plafond, vloer en deuren. Er is ook een andere categorie apparatuur, met de geprefabriceerde koelruimte die niet kan worden gedemonteerd. Concreet: zodra de panelen in elkaar zijn gezet, is het niet meer mogelijk het geheel te demonteren. Professionals die op zoek zijn naar echt doeltreffende isolatie stellen het doorgaans op prijs dat zij zich kunnen wenden tot meer “traditionele” modellen, die vaak in oudere inrichtingen worden aangetroffen. Deze uitrusting maakt het dus mogelijk eventuele warmteoverdrachtseffecten aanzienlijk te verminderen. Men mag echter niet vergeten dat het voor de bescherming tegen de kou absoluut noodzakelijk is deze accessoires te dragen alvorens een koude ruimte binnen te gaan. Een reeks uitrustingen zoals : beschermende kleding, schoeisel dat geschikt is voor de koelruimte, handschoenen, neutragel, enz. is beschikbaar. Deze uitrusting is ook onmisbaar bij het onderhoud van de koelruimte. Ze worden immers gebruikt om de veiligheid van zowel uw werknemer als uw horecazaak te garanderen. Wat de keuze van de uitrusting voor koelruimtes betreft, biedt Protecthoms een ruim assortiment veiligheidsschoenen voor mannen aan. Bij het onderhoud en schoonmaken van de koelruimte. Een assortiment veiligheidskleding is ook verkrijgbaar bij Protecthoms

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *