Wat is een ecologische koelcel?

chambre-froide

Ecologische koelcellen zijn gemaakt om een grote hoeveelheid voedsel (fruit en groenten) op te slaan, zoals wortelen, Chinese kool, koolrabi, radijs, bieten, aardappelen, uien, pompoen, ananas, watermeloen… Groentekelders verbruiken meer energie en de prijzen zijn duurder, maar ze zijn betrouwbaarder en gemakkelijk te controleren. De koelcel is geschikt voor de opslag en conservering van diverse bederfelijke levensmiddelen: fruit en groenten, vlees, zeevruchten, enz. Deze nieuwe technologie bestaat erin de koudeketen gedurende de hele levenscyclus van de producten in stand te houden. Er zijn dus twee soorten koelcels: die met een negatief warmtebereik en die met een positief warmtebereik. Koeling, verbruik, conservering en airconditioning zijn een van de belangrijkste oorzaken van de aantasting van het milieu. Daarom moet de aandacht worden toegespitst op nieuwe, milieuvriendelijker koelsystemen ten bate van het milieu op aarde. Tegenwoordig zijn ook koelmiddelen verboden die het ecosysteem en de ozonlaag vernietigen en de opwarming van de aarde veroorzaken. De huidige Europese normen schrijven het gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen voor.

De verschillende types van ecologische koelcels

Het temperatuurverschil tussen de buiten- en de binnenkant van het koelkastcompartiment is aanzienlijk. De wanden zijn dus onderhevig aan een hoge verzadigde dampdruk. De prijs van deze nieuwe technologie hangt af van het energieverbruik. Dit verbruik varieert naar gelang van het type koelruimte. Een koelruimte met negatieve temperaturen wordt gebruikt om producten gedurende lange tijd in te vriezen en te koelen. Het wordt vooral gebruikt om vlees te bewaren bij temperaturen tussen -18°C en -30°C. Om het maximum uit de nieuwe koelcel te halen, of het nu gaat om een negatief of een positief temperatuurbereik, is het belangrijk een energiebesparend systeem te kiezen. Voor de kwaliteit van het nieuwe koelhuis moet een systeem worden geïnstalleerd om de deur met de hand te openen en een geluidsalarm dat waarschuwt als iemand binnen opgesloten zit. Hetzelfde geldt voor een controlelampje bij de deur dat buiten de kamer gaat branden als de kamer verlicht is. Koelkamers met een positief temperatuurbereik worden gebruikt voor de bewaring door koeling van levensmiddelen gedurende een bepaalde periode, zoals groenten en fruit. Dit betekent dat het verbruik, de opslag en de koeltijd kort zijn voor een positieve koelruimte. Hun temperatuur ligt meestal rond de 3°C. Het gebruik van een koelruimte met een positief of negatief thermisch bereik, vooral ecologisch, heeft namelijk voordelen. De ecologische koelcel is zeer efficiënt voor de conservering van levensmiddelen omdat zij de levenscyclus van de levensmiddelen optimaliseert totdat zij op de markt worden gebracht. Het is ook een levensmiddelenuitrusting die nodig is voor de commerciële productie.

Hoe een ecologische koelcel in te richten?

In theorie is de inrichting van een ecologische koelruimte zeer eenvoudig. U hoeft slechts 2 details te veranderen om het te laten werken als een klassieke koelruimte: de dikte van de isolatielaag en de aard van het isolatiemateriaal.  chambre froide écologique Wat de dikte van de isolatielaag betreft, is het gebruikte materiaal veel dikker dan de gebruikelijke synthetische isolatielaag van 6 tot 8 cm. En wat de aard van de isolatiematerialen betreft, deze moeten zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Het is bijvoorbeeld milieuvriendelijk om strobalen van 50 cm te gebruiken. Het meest gebruikte isolatiemateriaal voor koelcels of ecologische koude huizen is tegenwoordig dan ook stro. Wat de thermische isolatie in de ecologische koelruimte, het huis of het gekoelde gebouw betreft, kan het zijn dat uit de koelbalans van de vriesruimte blijkt dat een groot deel van het totale koelvermogen door de wand is binnengedrongen. Daarom moet bijzondere aandacht worden besteed aan thermische isolatie en veroudering. Thermische isolatiematerialen kunnen de doorgang van energie tegengaan. De grootste bouwrisico’s doen zich midden in de zomer voor, omdat de buitenlucht dan zeer warm is en veel waterdamp en gassen kan bevatten die vochtigheid veroorzaken. Als de lucht binnenin erg koud is, mag er dus geen gas, waterdamp of vocht aanwezig zijn (de koelkast met een negatieve temperatuur kan dat helemaal niet zien). Vocht van buitenaf moet door de muur dringen en in de koelkast terechtkomen. Anders gaat hij door de deur als die opengaat. Als gevolg daarvan zal te veel waterdamp en gas in de koelcel condenseren of zelfs bevriezen op de binnenmuur. Als de koelruimte is uitgerust met een koelmotor (eigenlijk een warmtepomp), zal er een beluchter zijn die koude lucht in de ruimte produceert. Het is op deze beluchter dat de stoom condenseert en is ontworpen om het af te voeren. In dit geval is er geen reden tot ongerustheid. Ook de installatie en het gebruik van isolatiepanelen is zeer noodzakelijk. Voor de negatieve koelcel moet de dikte van de isolatieplaten ten minste 100 mm bedragen. Voor een koelruimte met positieve warmte of een koelruimte met positieve warmte, kunnen te dunne panelen leiden tot condensatie, roest en schimmel. Op lange termijn, verouderde installaties en toepassingen.

Hoe een ecologische koelruimte te onderhouden?

entretenir une chambre froide De bouw en het gebruik van een milieuvriendelijke koelruimte, ongeacht of het om positieve of negatieve temperaturen gaat, is een oplossing op lange termijn ten voordele van het milieu op aarde. Om een zeer milieuvriendelijke koelruimte, huis of gekoeld gebouw te maken, kunnen bestaande koelboxen, oude aanhangwagens of koelvrachtwagens worden gerecycleerd. Daarna moet het in een schuur worden gezet en met stro worden omwikkeld. Voor een externe barrière tegen condensatie is het belangrijk de bundels met aarde te bedekken. Uiteraard gebeurt dit volgens de bestaande regels. Met andere woorden, de balen moeten zorgvuldig worden bekleed om te voorkomen dat het vocht in de bodem stijgt en om ze tegen brandgevaar te beschermen. Zij moeten ook worden beschermd tegen waterdamp, regen en andere bronnen van vocht. Het is nodig om de externe stoom te vertragen en het te laten doordringen. In theorie kan dit werken, maar in de praktijk is het van cruciaal belang om afwasbare deksels aan de binnenkant te gebruiken voor een gemakkelijke reiniging. Dus, om het schoonmaken te vergemakkelijken, zijn wasbare hoezen nodig. Deze zijn gevoelig voor vocht aan de buitenkant. Het kan ook een volledig waterdichte coating aan de binnenkant zijn. Met deze oplossing kan ervoor worden gezorgd dat de isolatiematerialen worden beschermd tegen bevochtiging. Aan de andere kant zal de vochtregulering van ecologische materialen niet worden bereikt. Afhankelijk van wat moet worden opgeslagen en van de bewaartemperatuur, is het soms nodig de vochtigheid in de ruimte te verhogen of te verlagen. Voor een goed onderhoud van de apparatuur en voor de veiligheid van de werknemers is het van belang bewakingsapparatuur te installeren die berichten verstuurt wanneer er problemen zijn. Ook een temperatuurregelaar die berichten op een scherm kan weergeven. De meldingen van deze twee apparaten zijn zeer belangrijke oplossingen voor de veiligheid in koelruimten.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *